Ministerstvo hospodárstva vie ako vyriešiť problém IPZ Prešov

23.11.2010 Prešov

Prešov 23. novembra (TASR) – Refundáciu časti finančných prostriedkov, ktoré mesto Prešov vynaložilo na výstavbu priemyselného parku v Záborskom (IPZ), samospráva z operačného programu zameraného na podporu takýchto ...
Povedal to dnes v Prešove minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS).
Konštatoval, že termín na poskytnutie tejto dotácie, ktorá mala byť vyplatená na základe zmluvy podpísanej so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), už uplynul. Zároveň dodal, že rezort hospodárstva našiel riešenie, ako by sa do rozpočtu mesta mohla vrátiť časť investície.
\"V prvom rade treba dať veci do pôvodného stavu, to znamená, že mesto by malo vypovedať zmluvu a malo by vrátiť čiastočnú platbu, ktorá mu bola poskytnutá. Potom vieme nájsť v inej schéme regionálnej pomoci financie na tento priemyselný park. Išlo by o sumu 15 % z hodnoty investície, ktorá príde do toho priemyselného parku, \" vysvetlil Miškov.
Celková rozloha priemyselného parku je 30,2 hektára, z čoho je viac ako 25 hektárov určených na prenájom budúcim investorom. Mesto na projekt získalo dotáciu z eurofondov približne 6,8 milióna eur, tá však neskôr nebola vyplatená z dôvodu nevysporiadaného vlastníctva pozemkov.
Keď samospráva tento nedostatok v roku 2008 odstránila, objavil sa ďalší problém. SARIO odmietlo refundovať prostriedky, nakoľko sa v súvislosti s postupom pri realizácii projektu, začalo trestné stíhanie pre podozrenie so subvenčného podvodu, ktoré dodnes nie je ukončené.
Spomínaný areál dnes minister Miškov navštívil spolu s ministrom zahraničných vecí Mikulášom Dzurindom. Ten na spoločnej tlačovej besede informoval, že vláda sa intenzívne zaoberá možnosťami ako prilákať investorov a vytvoriť tak nové pracovné príležitosti v Prešovskom kraji.
\"Prešov potrebuje takú vlajkovú loď, akou je pre Košice U. S. STEEL, a preto neustaneme, kým takúto investíciu do Prešova nedotiahneme, \" uviedol Dzurinda. Doplnil, že počas svojej návštevy USA rokoval s dvomi významnými celosvetovými korporáciami s cieľom prilákať na Slovensko nové investície.
V posledných týždňoch sa v médiách objavila informácia, že ministerstvo hospodárstva rokuje o investičných stimuloch so spoločnosťou z oblasti automobilového a leteckého priemyslu, ktorá má záujem investovať práve v Prešove. Miškov uviedol iba toľko, že ministerstvo hospodárstva nezverejňuje v priebehu rokovaní mená žiadnych investorov.
 

Vyberte región

mark